Sony Music, efsanevi müzisyen Miles Davis’in en yenilikçi ve dikkat çeken eserlerinden olan Sketches of Spain’in 50. yılını 2. CD’lik çok özel bir albümle kutluyor!
Sketches of Spain; trompet ustası Miles Davis ve “O benim zihnimi okuyabiliyor ben de onunkini” dediği Kanadalı besteci, aranjör Gil Evans eşliğinde 1959 yılında kaydedildi. Davis, "Concierto de Aranjuez"ı dinledikten sonra tüm albümü bu atmosfer üzerine kurmaya karar verdi. Ve sonuç ise; bir modern sanat şaheseri olarak müzik tarihinde yerini aldı. 1960 yılında albüm yayınlandığında müzik eleştirmenleri karşılaştıkları eser karşısında hayrete düştüler. Miles Davis’e albümün caz olup olmadığı sorulduğunda “Bu müzik ve ben bunu sevdim.” şeklinde yanıt verdi. Sonuçta albüm, müzik tarihindeki mihenk taşlarından biri ve hipnotize edici bir albüm olarak kabul edidi ve 1954’de başlayan yaratıcı dönemi zirvesine ulaştırdı!
Miles Davis’in post-Kind of Blue projesi olarak öne çıkan albümde, Gil Evans’ın aranjesi "Concierto" orkestra ve bir caz grubu eşliğinde olduğu halinden bir şey kaybetmeden kaydedildi. Ve sonuç 20. yüzyılın en kalıcı ve popüler çalışmalarından birine dönüştü. Albümde yer alan “Saeta” ise Davis’in kariyerindeki en başarılı teknik sololardan biri olarak dikkat çekti. Bir diğer şarkı “Solea” ise, Andalusian (Güney İspanya’ya ait) bir halk şarkısına dayanıyordu.
Sketches of Spain, Miles Davis’in en zengin ve romantik albümü olarak anılıyor… Öyleki albüm 2003 yılında”Rolling Stone” dergisinin Tüm Zamanların en iyi 500 albümü sıralamasında da yer aldı. 50. yılı şerefine yayınlanan bu özel albümde ise; orijinal albümün yanı sıra 19 Mayıs 1961 Carnegie Hall’da Miles ve Gil tarafından ilk kez canlı olarak kaydedilen “Concierto de Aranjuez” eseri de yer alıyor. Albüm kapağında daha önce yayınlanmamış çok özel fotoğraflar ve bilgiler de yer alıyor. 2009 yılı özel edisyonu için albümde birçok yenilik bulunuyor; örneğin albümün kapak notlarında Miles Davis ve Gil Evans ile de birlikte çalışmış olan akademisyen ve besteci Gunter Schuller imzası bulunuyor.
50. yılında Miles Davis’in en değerli eserlerinden “ Shetches of Spain Leagcy Edition”ı kaçırmayın!